Ben jij een rups of al een vlinder?

De metamorfose
 

Lieve vriendin,

Voordat ik mijn huurhuisje kreeg waar ik nu in woon, zat ik tijdelijk in een enorm huis met bijpassende mega tuin. De vlinderstruik die erin stond was ook niet zo een kleintje maar een immens grote struik; de ideale hangplek voor ontelbare vlinders.
Op mooie zomerdagen zat de lucht vol met de prachtigste exemplaren. In alle soorten, kleuren en maten vlogen ze rond de struik. Ze gingen er op zitten met de vleugels tegen elkaar aan, even een moment uitrusten om vervolgens weer, hup, de lucht in te gaan. Met wijd gespreide vleugels vlogen ze vrolijk heen en weer. Wit, zwart, bruin, citroengeel, met stippen of streepjes.

De vraag die nu in mij opkomt: “Zijn vlinders allemaal zo blij en vrolijk, omdat ze het gered hebben? Omdat ze uit hun cocon zijn ontsnapt? Omdat ze getransformeerd zijn van een ‘lelijke’ rups naar een mooie vlinder? Ik heb nog geen enkele verdrietige vlinder gezien. Kijk, daar heb je weer één.” Nu ik dit net opschrijf -zittend in mijn tuin met de laptop op schoot- vliegt een witte vlinder vlak bij mij langs. 

“Hallo beauty, wat ben je mooi! Ik kan me voorstellen dat je blij bent. Het is ook wat om in zo een cocon opgesloten te zitten. Je kunt geen kant op. Je wordt gedwongen om te wachten en geduld te hebben totdat de bevrijding nadert. Maar nu ben je vrij. Je kunt vliegen waarheen je wilt. Alleen jij bepaalt waar jouw reis naartoe gaat!”

Je kunt je amper voorstellen dat dit fladderende ding ooit een rups was die zich heel langzaam bewoog. Groeit en groeit en opeens knapt hij uit zijn huidje. Het jasje past niet meer. Daarom laat de oude huid op een gegeven moment gewoon los. Daaronder zit al de nieuwe huid, een maatje groter. De ontwikkeling gaat verder. Binnenin de pop vindt de uiteindelijke metamorfose plaats. De rups wordt omgebouwd, waarbij alle lichaamsdelen worden afgebroken en vanuit daar ontstaat de nieuwe vlinder. 

Afwachten en geduld hebben. Dit proces kan weken tot maanden duren. En dan is het zover. De pop breekt open. Vrijheid. De vlinder kan niet meteen vliegen, maar zodra de vleugels eenmaal zijn opgepompt, gaat het de lucht in, op zoek naar voedsel en…een partner. Het belangrijkste doel in het leven van een vlinder is het voortplanten. Oh, daarom zijn ze zo vrolijk….haha!

Weet je waarom ik nu zo onder de indruk ben van de vlinder? Omdat ik de metamorfose zo bijzonder vind. Uit een tamelijk onaantrekkelijke rups ontstaat een prachtige vlinder die de vleugels kan spreiden en zo vrij is als een vogel….eh vlinder! Als je mij nu vraagt welk dier mij op dit moment het beste omschrijft, dan is het eenduidig de vlinder.

Precies zo voel ik me. Ook mijn cocon is opengebroken. Ik ben eruit. Ik vlieg! Ik ben vrij.

Ik heb dingen afgebroken en losgelaten. Mijn oude jasje uitgetrokken. In essentie ben ik dezelfde persoon, maar met een andere energie. Fladderen, mijn vleugels uitspreiden en de wereld verkennen op mijn eigen manier.

Als je de komende dagen een vlinder ziet, dan heb ik deze gestuurd om je te zeggen:

Zorg goed voor jezelf, hou van jezelf….ik hou van jou.

Liefs, Margit