Ik ben niet perfect…

Lieve vriendin,

Afgelopen week had ik na een shiatsu-behandeling een gesprek met mijn cliënt. We hadden het over haar wens om eindelijk weer gewicht te verliezen. Helaas lukt het haar al maanden niet. Een beetje verdrietig vertelt ze over haar strubbelingen. Het is op dit moment allemaal wat veel: haar gezin, werk, studie….noem maar op. Amper tijd voor zichzelf en al helemaal geen tijd om gezonde keuzes te maken. Het stressniveau is zó hoog, dat ze voortdurend naar de snoeptrommel grijpt en ook de koekjes continu in haar mond verdwijnen. Met alle drukte om haar heen kan zij ook niet anders. Toch?

“Dit is zo herkenbaar” zeg ik geruststellend.
“Echt? Heb jij dit ook?” Ze kijkt verbaasd
“Ja, dit heb ik ook!”

Ik ben verbaasd. Mijn cliënt denkt echt dat ik dit niet herken. Dat ik ‘Miss Perfect’ ’ben en alleen maar gezonde en verantwoorde keuzes maak als het om voeding gaat. Maar ik kan haar en ook jou vertellen: het feit dat ik zo veel kennis heb over voeding en gezondheid, maakt mij nog niet altijd een gezonde eter! 

Been there, done that, got the T-shirt

In tijden van drukte en het gevoel dat ik van alles moet zijn: de perfecte moeder, liefdevolle partner, de luisterende vriendin, een fantastische huisvrouw en ook nog eens succesvolle zakenvrouw, schiet ook mijn ‘gezonde eter’ er vaak bij in. Dan ‘beloon’ ik mezelf met fout eten. Zoet of hartig maakt dan niet uit, als het me maar rustig maakt. Voor dat moment.

Later komt de man met de hamer, het slechte geweten of de blik op de weegschaal. 

Het levert mij maar heel kort bevrediging en een geluksgevoel op dat daarna direct wordt overschaduwd door een schuldgevoel en toch doe ik het, met al mijn weten over eten!

Ik ben ook maar een mens…

Al die voedingsgoeroes met maatje 34 die het zo goed weten. Die fit en happy dagelijks op Facebook, Instagram of in mijn mailbox langs komen, zij doen het allemaal beter. Die hebben zulke vreetbuien niet. Of toch wel? Zal ik me ook in hen vergissen, zoals mijn cliënt dat bij mij deed?

Het maakt allemaal niet uit. Ik weet alleen één ding zeker. Ik geniet van eten. Ik houd van eten. Ik wil gezond eten, maar ik wil ook leven. Als ik dit zo graag wil, dan moet ik NU een beslissing nemen: het moeten, vergelijken en nastreven loslaten en mijn eigen “gezonde” leefstijlplan maken.
In dit plan zit alles: voeding, beweging, ontspanning, suppletie en genieten!

Als iemand jouw hulp nodig heeft, dan sta je meestal meteen paraat. En nu is het mijn lijf dat hulp nodig heeft. Wekenlang heb ik haar geen aandacht gegeven en alleen maar gebruikt om te functioneren, zonder haar goed te onderhouden. Maar ja, inmiddels heb ik wel de leeftijd dat ik dit lichaam, mijn lijf moet koesteren: ik wil fit en vitaal in het leven staan en genieten. Ik heb nog zo veel op mijn bucketlist staan. Dus het is tijd voor mezelf. Ik ben niet perfect, maar ik doe mijn best!

Mijn client slaakt een zucht van verlichting. Ze is niet de enige worstelaar. We zijn allemaal mensen met onze dagelijkse struggle. We gaan een plan voor haar maken. Een zacht, lief plan dat hoort bij deze moeilijke periode in haar leven. Met liefde en zorg voor zichzelf zal zij zich veel beter staande weten te houden.

Voor vandaag zeg ik met alle liefde voor jou en voor mezelf:
Zorg goed voor jezelf, hou van jezelf…ik hou van jou.

Liefs, Margit