Voor even iemand anders

Lieve vriendin,

Ben jij ooit in andermans huid gekropen? Letterlijk en figuurlijk?

Ik heb dit vandaag mogen ervaren tijdens een dag organisatieopstelling. Een opstelling voor ondernemers en zzp’ers, zoals ik. Ondernemers die vragen hebben over hun bedrijf en natuurlijk ook over zichzelf. 

  • Wie ben ik?  
  • Waar sta ik met mijn bedrijf en welke rol heb ik in mijn bedrijf? 
  • Ben ik het waard? 
  • Hoe kan ik me beter laten zien?  
  • Wie wacht er nou op mij?

Allemaal vragen die ons ondernemers bezig houden. Die jou en mij ook persoonlijk bezig houden: of je nou in loondienst bent, zelfstandig of dagelijks een gezin runt.

Essentiële vragen over je eigen waarde. Staan voor wie je bent en wat je doet.

Herken jij dat ook? 

Vandaag mocht ik meerdere keren in iemand anders’ huid kruipen. Een andere persoon representeren. Hun bedrijf vertegenwoordigen of de verlangens, de doelstelling, of hun angsten en belemmeringen uitbeelden. Waanzinnig om te ervaren dat jij je dan écht als iemand anders gaat voelen. Verdriet, angst, blijdschap, liefde, alle soorten emoties komen langs en je voelt ze echt in je lijf…

Ik ging daadwerkelijk huilen toen ik iemand anders mocht vertegenwoordigen. Zomaar. Maar toen de setting veranderde, veranderde ook mijn emotie en voelde ik me ineens sterk en helemaal blij met alles en iedereen om me heen. Misschien klinkt dit voor jou nu echt een beetje spooky, maar ik kan je verzekeren: het is niet raar, maar wel heel bijzonder.

Je kijkt ernaar en het klopt. Je weet dat het klopt.

Ik mocht ook zelf iemand uitkiezen om voor even mij te zijn. Iemand anders vertegenwoordigde mijn bedrijf en weer iemand anders mijn klant. Tijdens mijn opstelling kon ik met eigen ogen zien dat het precies goed zo is als het is en dat mijn klanten in mijn praktijk graag naar mij toekomen. Ik heb hen nodig maar zij mij ook. Ik kan iets betekenen voor hen en voor hun leven. Natuurlijk wist ik dit diep van binnen, maar deze ervaring heeft mijn kijk op mezelf en mijn praktijk echt veranderd.

  • Heb jij moeite om jezelf te waarderen voor wie je bent?
  • Voor wat je doet? 
  • Hou je niet genoeg van jezelf?  
  • Denk je als je maar heel veel geeft, dat je dan pas iets waard bent?

Dan kan ik je vertellen dat zo een opstellingendag ook een aanrader is voor jou. Als je ergens de mogelijkheid langs ziet komen om dit te ervaren dan zeg ik: Doen! Ik ben in ieder geval blij dat ik het gedaan heb en dat ik daardoor weer weet dat ik er mag zijn, voor mij en voor jou.

Nu is het tijd om lekker uit te rusten. Alles te laten bezinken. Maar dit moest ik eerst nog even kwijt.

Ik zie je.

Zorg goed voor jezelf, hou van jezelf, ik hou van jou.

Liefs, Margit